Gå til hovedinnhold

Jeg blir nok aldri venn med søndag

Søndag er slutten på alt. Alt jeg hadde gledet meg til å få til, for oss, for deg, for meg, nå er det over. Det hjelper ikke at jeg fikk det til, at vi hadde det du ønsket deg, som vi gledet oss til, det er uansett over, det er forbi, this is it

Jeg elsker hverdag. Så hvorfor hater jeg søndag? Jeg liker jo jobben min, du liker skolen din. 

Søndag er livets ende. Mandag er livets begynnelse. Begge er brutale. Det er fredag som er den søteste dagen. Riktignok er det den dagen en kan være trøttest og mest sliten, akkurat som mot slutten av livet. Samtidig er det da en virkelig kan hvile litt på laurbærene etter ukas økt, kjenne seg rik, fullendt, alt er godt, det hele ble jo egentlig bra. 

Så kommer lørdag, og det nærmer seg slutten, en kan ikke lenger sutte på godfølelsen av det en har gjort, må gjøre mer, alt som har hopet seg opp der hjemme, så sliten en enn måtte være, det må støvsuges og vaskes, handles inn og ordnes, litt gøy skal en også ha, det kan grense til pliktnytelse. 

Og så søndag. Dagen derpå. Sliten. Trøtt. Tom. Tung. Dett var dett, spist er spist, og gjort er gjort. 

Og dette er livet.

Men vi gjør det beste ut av det, av søndag. Vi er ikke glad i søndag, men det er den siste dagen til å finne litt trøst, fra livets tunge bør. Søndag er dagen for å drunte under dyna litt ekstra. Ha egg og bacon frokost med sjokolademelk og varm kanelbolle, latte med masse melkeskum, ekstra mye deilig ferskpresset juice. Søndag er dagen til å ha tid sammen. Kanskje gjør du noe med dine venner, men du kommer hjem til meg, og du får det jeg har å gi deg av oppmerksomhet og omsorg, så mange klemmer du vil ha, det beste du vet å spise, alle de spillene du vil spille. Og jeg får gi det til deg.

Jeg kjenner søndagens vekt, men forsøker å ikke dvele ved den. Jeg kjenner mer enn den.

Du vet, og jeg vet, at livet ikke er lett. Men du vet, og jeg vet, at livet like fullt kan være godt. Så vi klamrer oss til det, på denne siste dagen sammen.

Og når du spør om å få sove i sengen min med meg denne kvelden, så sier jeg ja, selv om avtalen er at det er fredag og lørdag det er lov. Og selv om jeg må opp, jeg får ikke sove, selv om du har sovnet og puster så fredfullt ved siden av meg, for alt det fine, det blir så nært og stort og flott, det løfter meg opp, og jeg flyr nærmest nå, det vil ta meg litt tid å lande. 

Det er nesten så jeg kan glede meg litt til en annen søndag hvor jeg atter igjen vil kjenne at det nesten er sånn at jeg kan fly, så full og høy på alt det som fyller meg, som er så digg. 

Ikke at jeg har blitt venn med søndag, altså. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En time tilbake

Nok en gang har vi gjort det, gått en time tilbake, en time til å gå.  Jeg har alltid vært hyper bevisst og opptatt av tid, telt dager, timer, krysset av dager og notert merkedager på kalenderen,  en måte å holde ut, å merke meg livet jeg har levd, å finne noe å se fram til,  det må snart skje noe!  Covid-19 åpenbarer tidens tyngde, livets lodd.  Hver dag, en ny runde på hamsterhjulet, ingen egentlig mening,  jobben med å fylle det med mening,  mens vi gjør alt det som "må" gjøres,  arbeid, plikter, omsorg, vedlikehold,  mens vi ser etter en vei ut, opp, lindring, lettelse!  Å fylle den uendelige lange og forferdelig korte tiden med noe som betyr noe, betyr noe for meg,  hva betyr noe for meg, hva velger jeg,  vi bygger videre på maurtua.  At vi tar vare på hverandre,  jeg tar vare på mine nærmeste, de jeg er glad i, Lilly.  At jeg tar vare på meg så jeg kan ta vare på dem,  jeg bor i meg,  jeg er her ...

Det er forskjell på mor og far

Det er valg i lufta og politikk på dagsordenen. Etter mine nå snart tre år tilbake i Norge etter 18 år i USA, tenker jeg mest på hvordan jeg fremdeles kan bli så himla provosert av den kjønnspolitiske korrektheten her og hvordan den knebler mange fra å si det de innerst inne tenker. At en mor har en helt essensiell biologisk betydning i sitt barns liv, for eksempel. At det bare er en mor som kan bære frem, føde og amme et barn, og at det skaper en helt fundamental tilknytning mellom mor og barn. At dette til syvende og sist innebærer at en tredeling av foreldrepermisjonen, barnehageoppstart i ettårsalderen, og småbarnsmødre i heltidsarbeid ikke er mest gunstige løsninger for barnet. Alt dette har jeg hørt det summe rundt i det private, men få tør uttale seg i det offentlige. Man vil jo ikke krenke. Eller forårsake at andre får dårlig samvittighet. Aller minst fremstå som reaksjonær. Jeg synes det er veldig synd. Jeg mener insisteringen på å være lik innebærer et ta...

Hvilke barn bekymrer vi oss for?

Kronikk trykket i Dagsavisen 4. desember 2020. Lenke til kronikken i Dagsavisen